Po Waszych radach z niedzieli (mam 10 tys poduszki, pytalem co dalej) zaczynam dzialac. Sprawdzilem - nie mam drogich dlugow (tylko hipoteka 5,5%, wiec lepiej inwestowac niz nadplacac). Wiec krok pierwszy: zalozylem IKE i ustawilem staly przelew. Bede kupowal tani ETF na świat. Dziwne uczucie - pierwszy raz swiadomie buduje cos na emeryture zamiast tylko przetrwac miesiac. Dzieki ze daliscie mi plan zamiast chaosu!
Brawo, od planu do dzialania w dwa dni! IKE + tani ETF na świat to fundament. Ustaw automat i nie ruszaj. Za 20-30 lat procent skladany zrobi swoje. Hipoteka 5,5% - slusznie ze inwestujesz zamiast nadplacac, ETF historycznie daje wiecej. Dobra decyzja.
Idealna kolejnosc. Rozwaz jeszcze IKZE obok IKE - ulga w PIT co roku to konkretny zwrot ktory mozesz reinwestowac. Ale IKE na start w zupelnosci wystarczy. Najwazniejsze ze ZACZALES i masz automat. Reszta to czas.
wojtek, ja zaczynalem IKE w 52 lata z takim samym 'dziwnym uczuciem' - pierwszy raz buduje przyszlosc zamiast gasic pozary. To uczucie jest dobre. Ustaw automat, zablokuj sobie zaglądanie i buduj spokojnie. Gratulacje pierwszego kroku!
@wlodek_it doczytam o IKZE, moze dolozę dla ulgi. Na razie ciesze sie IKE. @andrzej_s52 dokladnie to uczucie - z gaszenia pozarow na budowanie. dzieki, forum zmienia mi glowe :)