Pierwszy raz w zyciu mam ODLOZONE 10 tysiecy (poduszka na ok. 3 miesiace). Zawsze zylem od wyplaty do wyplaty, a rok temu wzialem sie za siebie. Teraz mam dylemat 'co dalej' - trzymac wiecej na koncie? Zaczac obligacje? ETF? Nadplacic maly kredyt? Czuje sie zagubiony bo pierwszy raz mam NADWYZKE i nie chce zmarnowac tej szansy. Jak Wy ustawialiscie priorytety po zbudowaniu poduszki?
Gratulacje, poduszka to fundament! Kolejnosc ktora polecam: 1) Splac drogie dlugi (karta, chwilowki, kredyt konsumpcyjny) - to gwarantowany zysk. 2) Wykorzystaj IKE/IKZE (ulga + brak podatku). 3) Nadwyzke na cele - obligacje na bezpieczne, ETF na dlugie lata. Drogi kredyt najpierw, zawsze.
Po poduszce: najpierw drogi dlug (jesli masz), potem IKE/IKZE bo ulga i brak Belki to najlepszy 'darmowy' zysk. Dopiero potem zwykly ETF. Ten Twoj 'maly kredyt' - jak oprocentowanie wysokie (>8%), splac; jak niskie (hipoteka 5-6%), lepiej inwestuj. Policz i porownaj.
Najwazniejsze co napisales - 'nie chce zmarnowac szansy'. Spokojnie, nie ma pospiechu. Zbuduj plan: poduszka (masz), potem cele emerytalne (IKE/IKZE), potem reszta. Nie rzucaj sie na wszystko naraz. Jeden krok na miesiac, ustaw automaty. Masz to pod kontrola.
ja po poduszce zaczelam od obligacji COI (bo balam sie gieldy), niedawno dodalam maly ETF. krok po kroku. Ty juz masz 10 tys, jestes dalej niz ja bylam. gratulacje, spokojnie buduj kolejne pietra :)
dzieki wszystkim! czyli: sprawdzic czy kredyt drogi (jak tak - splacic), potem IKE/IKZE dla ulgi, potem obligacje+ETF. mam plan zamiast chaosu. i racja ze bez pospiechu, jeden krok na raz. odetchnalem, dzieki
Ruszylem z planem - zalozylem IKE i ustawilem automat (osobny watek). Dwa dni od pytania 'co dalej' do dzialania. Dzieki ze pomogliscie ustawic priorytety. Krok pierwszy zrobiony!
Tydzien od zalozenia IKE - pierwszy automatyczny przelew poszedl, kupil ETF. Pierwszy raz buduje przyszlosc zamiast gasic pozary. Dzieki forum ze daliscie plan. Weekend spokojny :)