Niedzielne podsumowanie: obligacje detaliczne to niedoceniony skarb
4 odpowiedzi
·
41 odsłon
·
Autor: Wiarus
Weekend, chce oddac sprawiedliwosc obligacjom skarbowym bo mlodzi je lekcewaza gonic za ETF i krypto. COI, EDO, ROD - to gwarancja skarbu panstwa, oprocentowanie ponad inflacja (albo bliskie), zero zmiennosci. Dla poduszki, dla srodkow ktore MUSZA byc bezpieczne, dla osob co nie znosza wahania - idealne. Nie zastapia akcji na 30 lat, ale jako BEZPIECZNA czesc portfela nie maja sobie rownych. Doceniajcie je.
Zgoda w 100%. Obligacje detaliczne to najlepszy 'nudny' instrument dla Polaka. Nie zbudujesz na nich fortuny, ale ochronisz kapital lepiej niz lokata i bez ryzyka gieldy. Kazdy portfel powinien miec ich troche.
dla mnie obligacje to byl PIERWSZY krok od strachu do inwestowania. bez nich pewnie dalej trzymalabym wszystko na lokacie 2,5%. moje 12 COI daja mi spokoj i pewnosc. w pelni sie zgadzam ze niedoceniane
potwierdzam, obligacje to moj fundament. spokojne, przewidywalne, ponad inflacja. dopiero na tej bazie mysle o czyms wiecej. dobrze ze o nich przypominasz bo faktycznie mlodzi je pomijaja
ja jestem 100% ETF ale nie neguje - dla kogos kto nie zniesie -30% w bessie obligacje sa lepsze niz sprzedaz akcji w panice. lepiej mniejszy pewny zysk niz wieksza strata z paniki. kazdemu wedlug charakteru