BTC287,8k zł1,45%
ETH9,15k zł2,51%
XRP5,49 zł0,32%
LTC198 zł3,17%
BCH1,00k zł0,62%
DOT3,35 zł0,11%
RPP pauza - czy to zmienia cos dla nadplacajacych kredyt?
4 odpowiedzi · 31 odsłon · Autor: k4mil
Pytanie praktyczne po dzisiejszej pauzie RPP. Nadplacam hipoteke (skrocenie okresu) roznica z czerwcowej obnizki. Skoro dzis RPP nie ciela, WIBOR sie nie zmieni, wiec moja rata zostaje. Czy w takim razie dalej ma sens nadplacac tak agresywnie, czy poczekac az jesienia utna i rata sama spadnie? Jak myslicie?
Nadplacaj dalej niezaleznie od RPP! Nadplata kapitalu to gwarantowana 'stopa zwrotu' rowna oprocentowaniu kredytu (~7-8%), lepsza niz wiekszosc bezpiecznych inwestycji. Czekanie na ciecie nic nie da - im szybciej nadplacasz kapital, tym mniej odsetek placisz LACZNIE. Nie zwlekaj.
tez nadplacam dalej mimo pauzy. ciecie jesienia obnizy rate, ale nadplata kapitalu dziala JUZ TERAZ skracajac kredyt. dwie rozne rzeczy, obie na Twoja korzysc. leje dalej
nadplacaj. ja po sprzedazy auta nadplacilem spory kawalek i to najlepsza decyzja - mniej dlugu = mniej odsetek niezaleznie co RPP zrobi. czekanie tylko oddala wolnosc od kredytu
@spokojny_ksiegowy @zbigniew_c jasne, czyli nadplata i ciecie to dwie osobne korzysci, nie zamiennik. Nadplacam dalej agresywnie. Dzieki, juz wiem ze nie ma na co czekac.