Koniec polrocza - dobry moment na finansowy 'serwis'. Moja lista
4 odpowiedzi
·
62 odsłon
·
Autor: PawelR
Jutro koniec H1, wiec przypomnienie - to dobry moment na finansowy serwis. Moja lista kontrolna: 1) Sprawdz wplaty IKE/IKZE vs limit roczny. 2) Przejrzyj subskrypcje (ile niepotrzebnych?). 3) Porownaj oprocentowanie konta/lokaty z konkurencja. 4) Sprawdz czy poduszka na poziomie. 5) Podsumuj cele oszczednosciowe. 30 minut raz na polrocze, a porzadek w glowie i portfelu. Co dodajecie do takiej listy?
Dobra lista. Dodam: przejrzyj ubezpieczenia (czy nie placisz za cos co sie dubluje) i sprawdz czy nie masz 'martwych' kont/lokat o ktorych zapomniales. U mnie raz znalazlem zapomniana lokate na 0,5%, przerzucilem na COI.
Punkt 1 kluczowy. Ja przy okazji sprawdzam alokacje - czy korekta nie rozjechala mi proporcji akcje/obligacje (rebalancing). Raz na polrocze wystarczy zeby trzymac ryzyko w ryzach.
subskrypcje to zlodziej! zrobilam przeglad i mialam 4 ktorych nie uzywam, 80 zl/mies czyli prawie 1000 rocznie. dzieki ze przypominasz, kazdy powinien to robic
do listy dodalbym: sprawdz czy zmiany tabel oplat (te lipcowe) Cie nie dotkna, i czy karta/konto dalej optymalne. 30 minut serwisu oszczedza setki rocznie