Bank zablokowal mi karte 'dla bezpieczenstwa' w trakcie zakupow. Wsciekly
4 odpowiedzi
·
47 odsłon
·
Autor: Waldi
Musze sie wyzalic. Robie wieksze zakupy (sprzet AGD), karta nagle zablokowana 'ze wzgledow bezpieczenstwa' bo 'nietypowa transakcja'. Stoje przy kasie jak glupek, musialem dzwonic na infolinie 20 minut zeby odblokowac. Rozumiem ochrone przed oszustwami ale to przesada. Ktos ma na to sposob zeby uprzedzic bank przed wiekszym zakupem?
W wiekszosci bankow w aplikacji mozna ustawic/podniesc limity transakcji albo zglosic ze planujesz wiekszy zakup. Zrob to PRZED. Alternatywnie - przy wiekszych zakupach miej druga karte/bank jako zapas. Ja zawsze mam dwa banki wlasnie na takie sytuacje.
Z perspektywy banku - system antyfraudowy reaguje na nietypowy wzorzec (nagle duza kwota). Mozesz zadzwonic PRZED zakupem i uprzedzic, albo podniesc limit w aplikacji. Irytujace ale lepsze niz gdyby ktos faktycznie ukradl dane i czyscil konto.
mialam tak samo na wakacjach za granica - karta zablokowana bo 'nietypowa lokalizacja'. teraz przed wyjazdem zglaszam w aplikacji ze bede za granica. pomaga. moze przy duzych zakupach podobnie
@pan_ostrozny druga karta jako zapas to dobry pomysl, nie pomyslalem. i sprawdze te limity w aplikacji. dzieki, mniej sie wkurzam jak wiem ze mozna uprzedzic