Uczę dzieci o pieniadzach - jak robicie to u siebie?
5 odpowiedzi
·
45 odsłon
·
Autor: mama_czworki_aga
Mam czworo dzieci (3-14 lat) i zastanawiam sie jak uczyc je o pieniadzach. Najstarsza corka (14) dostaje kieszonkowe ale wydaje od razu. Chce zeby zrozumialy oszczedzanie, ale nie wiem jak nie zanudzic. Macie sprawdzone sposoby? Slois, aplikacja, wlasne konto dla nastolatka? Co dziala a co nie?
U mnie zadzialal podzial kieszonkowego na 3 sloiki: 'wydaj', 'odloz', 'podziel sie'. Dziecko fizycznie widzi jak rosnie sloik oszczednosci. Dla 14-latki - wlasne konto z aplikacja i maly cel (np. na sluchawki) zeby poczula satysfakcje z uzbierania.
Moj 13-latek nauczyl sie dopiero jak dalem mu wlasny budzet miesieczny na CALOSC (ubrania, wyjscia) zamiast prosic za kazdym razem. Jak to jego pieniadze i jego decyzje - nagle zaczal liczyc. Odpowiedzialnosc uczy lepiej niz kazanie.
najlepiej uczy WLASNY przyklad. dzieci widza czy rodzice planuja czy wydaja impulsywnie. mozesz gadac o oszczedzaniu ale jak sama kupujesz pod wplywem chwili to nauka pojdzie w las. modeluj zachowanie
@ojciec_nastolatka budzet na calosc dla nastolatki - genialne! Faktycznie jak to jej kasa i jej wybory to inaczej liczy. Sprobuje z corka. I te 3 sloiki dla mlodszych. Dzieki!
u mnie syn nauczyl sie jak zaczal dorabiac na wakacjach. wlasnorecznie zarobione pieniadze szanuje sie inaczej niz dane. moze cos na lato dla 14-latki?