BTC287,7k zł1,43%
ETH9,13k zł2,38%
XRP5,48 zł0,54%
LTC198 zł2,73%
BCH1,00k zł0,73%
DOT3,35 zł0,00%
Lokata 2,8% sie konczy - co teraz, przy tych obligacjach 5,75%?
5 odpowiedzi · 45 odsłon · Autor: renata_sopot
Konczy mi sie lokata na marne 2,8%. Po Waszych watkach o COI (te 5,75% w pierwszym roku) zastanawiam sie czy nie przerzucic. Bank oferuje przedluzenie lokaty na 3%. Ale obligacje daja prawie dwa razy tyle przy podobnym bezpieczenstwie. Czy cos przeoczam? Czemu ludzie dalej trzymaja na lokatach?
Nie przeoczasz nic. COI bije lokate na glowe (5,75% vs 3%) przy gwarancji skarbu panstwa. Ludzie trzymaja na lokatach z lenistwa, przyzwyczajenia i strachu przed 'nieznanym'. A to prostsze niz lokata. Przerzuc.
Ja zrobilam dokladnie to - z lokaty na COI. Bałam sie ze trudne, a to byl zwykly przelew. Nie zaluje ani sekundy. 5,75% zamiast 3% to konkretna roznica.
Lokata ma sens tylko jak potrzebujesz pieniedzy za chwile (plynnosc). Na to czego nie ruszasz przez rok+ - COI/EDO zawsze lepsze. Przerzucaj bez wahania.
Z perspektywy banku: lokaty trzymaja sie bo sa 'pod reka' i znajome. Ale matematycznie obligacje wygrywaja. Zostaw poduszke na koncie, reszte w COI.
Czyli zostawiam poduszke od reki a reszte w COI. Jasne, robie to jak lokata sie skonczy. Dzieki, juz nie waham sie.