Drugi tydzien IKE bez patrzenia - i mam pytanie o skladke
5 odpowiedzi
·
12 odsłon
·
Autor: andrzej_s52
Trzymam sie zasady, aplikacja zablokowana, nie patrze (sloynny watek 52 lata, 30 lat wynajmu). Ale mam praktyczne pytanie: czy lepiej wplacac na IKE co miesiac po trochu, czy raz w roku duza kwota? Czytalem ze sa rozne szkoly. Mam stala nadwyzke ~1500 zl/mies.
Co miesiac (DCA) - usredniasz cene, nie ryzykujesz ze wplacisz calosc na gorce. Przy stalej nadwyzce 1500 zl miesieczna wplata jest idealna. Plus nie kusi zeby wydac te pieniadze w miedzyczasie.
Co miesiac, zdecydowanie. Raz w roku to ryzyko timingu. Ustaw stale zlecenie 1 dnia miesiaca i zapomnij. Pamietaj o limicie IKE na 2026 zeby nie przekroczyc.
miesiecznie. spokoj ducha + usrednianie. raz w roku duza kwota to stres 'czy to dobry moment'. a Ty wlasnie uczysz sie NIE stresowac, wiec automat miesieczny idealnie pasuje do Twojej drogi :)
Jasne, miesiecznie i automat. Pasuje do mojego 'nie patrze, nie kombinuje'. Ustawiam zlecenie stale na 1. Dzieki!
Ustawione! Zlecenie stale 1500 zl na IKE na 1 dnia miesiaca, automat. Aplikacja dalej zablokowana. Dwa tygodnie temu balem sie ze zaczynam za pozno w wieku 52 lat, dzis czuje ze panuje nad tym. Dzieki forum.