BTC233,7k zł3,08%
ETH6,19k zł5,63%
XRP4,14 zł2,87%
LTC163 zł3,69%
BCH706 zł5,90%
DOT3,35 zł7,38%
PKO - kiedy dokladnie odciecie dywidendy? Czwartek czy piatek?
5 odpowiedzi · 5 odsłon · Autor: GienekS
Mam meetlik bo w roznych watkach widze raz czwartek raz piatek. Kupilem PKO na IKE pod dywidende. Chce wiedziec dokladnie kiedy odciecie zeby sie nie zdziwic spadkiem kursu. Ktos to potwierdzi na 100%?
Sprawdzam w kalendarzu: 12.06 to PIATEK, nie czwartek. Gdzies w watkach wkradl sie blad. Dzien odciecia (ex-date) to piatek 12.06 - tego dnia kurs otworzy sie nizej o wartosc dywidendy (2,80 zl). Zeby miec prawo do dywidendy musisz miec akcje na koniec czwartku 11.06.
Wanda ma racje, ja sie wczoraj walnalem pisac 'czwartek'. 12.06 to piatek. Pamietajcie: kupujesz NAJPOZNIEJ w czwartek 11.06, w piatek juz 'bez dywidendy'. Mam PKO od dawna wiec spie spokojnie.
@wanda_gpw @leszczu_waw o, dzieki! Czyli mam akcje, trzymam przez czwartek, w piatek widze nizszy kurs ale dywidenda i tak moja. Juz jasne. Dobrze ze zapytalem zamiast zgadywac.
Dobre pytanie zadales bo faktycznie latwo sie pomylic. I jeszcze jedno: dywidenda fizycznie wplywa na konto pozniej (dzien wyplaty, zwykle kilka tygodni po odcieciu), nie od razu w piatek. Sprawdz w komunikacie spolki date wyplaty.
Ja tam mam w kalendarzu wpisane wszystkie odciecia na rok do przodu :) Stary nawyk. Ale dobrze ze sie wyjasnilo, piatek 12.06 potwierdzam.