BTC251,3k zł0,97%
ETH7,28k zł0,59%
XRP4,40 zł3,78%
LTC180 zł0,08%
BCH854 zł3,31%
DOT3,24 zł3,64%
Tydzien z IKE - i juz pierwsza lekcja psychologii
5 odpowiedzi · 26 odsłon · Autor: andrzej_s52
Tydzien temu zaczalem IKE w wieku 52 lat (slynny watek o 30 latach wynajmu). Mialem nie patrzec na kurs do kwartalu, ale... zajrzalem. Portfel -1,2%. I od razu mialem mysl 'moze zle zrobilem'. Przypomnialem sobie co pisaliscie - to NORMALNE. Ale teraz rozumiem czemu mowicie 'nie patrz'. Trudniej niz myslalem.
Hahaha, kazdy tak ma na poczatku. Zajrzal, zobaczyl czerwone, panika. Po roku przestaniesz reagowac. -1,2% to szum, nie strata. Wytrzymaj.
Andrzej - to wlasnie dlatego mowimy 'nie patrz'. Mozg reaguje na czerwone slupki strachem, niezaleznie od logiki. Im rzadziej patrzysz, tym mniej okazji do glupich decyzji. Zablokuj sobie aplikacje na miesiac jak musisz.
Ja po 20 latach strachu przed akcjami tez mialem to samo na starcie. Pierwszy spadek boli najbardziej. Teraz przy -5% nawet nie mrugam. Przyjdzie z czasem, obiecuje.
@stolarz_gerwazy dobrze wiedziec ze to przechodzi. Wlaczam blokade aplikacji na miesiac, jak radzi iwona. Bo faktycznie - zajrzalem i od razu glupie mysli.
Update do mojego IKE: zablokowalem aplikacje na miesiac jak radziliscie. Dzis dzien Fed, wszyscy nerwowi, a ja nawet nie wiem ile mam bo nie patrze. I wiecie co? Spi sie lepiej. Dzieki za rade.