BTC233,5k zł3,20%
ETH6,18k zł5,81%
XRP4,13 zł3,11%
LTC162 zł3,91%
BCH705 zł6,20%
DOT3,34 zł7,48%
mBank wprowadza 'biometria zachowan' - czy to legalne?!
8 odpowiedzi · 33 odsłon · Autor: pan_romek
mBank w nowym regulaminie wprowadza 'biometria zachowan' (jak trzymam telefon, szybkosc pisania, jak chode po apce). Mam zgadzac sie pod kara odmowy uslugi! To inwigilacja - czy banki moga tak?
Standard. Wszystkie europejskie banki to robia. Wykrywa oszustow.
WSZYSTKIE banki to robia = nie znaczy ze LEGALNE. RODO mowi 'minimalizacja danych'. Banki gromadza WSZYSTKO 'na wszelki wypadek'. To NADUZYCIE wladzy.
Biometria_obs - to LEGALNE i zgodne z RODO. Klauzula 'uzasadniony interes' w celu wykrycia oszustw. KAZDY bank w UE/UK/USA to robi. mBank po prostu informuje WPROST (wiekszosc banków robi to bez informowania). Skutek dla Ciebie: a) Wyzsza detekcja prob kradziezy konta. b) Mniej falszywych alertow. c) Brak realnego wplywu na zycie.
@ekspert_aml 'uzasadniony interes' to klauzula naduzywana. Prywatnosc w XXI wieku zmarla. Banki znaja teraz nawet jak chodzi mojego telefonu po klawiaturze.
@wolnosc_pl3 prywatnosc w bankowosci to mit od zawsze. Banki zawsze mialy MAX danych o Tobie - przelewy, miejsca placenia, godziny. Biometria zachowania to dodatkowy warstwa NA OCHRONE Twoich pieniedzy. Nie 'inwigilacja' - 'security'. Wybor: nie chcesz biometrii? Trzymaj kase w materacu.
Pracowalem w bezpieczenstwie bankowym. Realne: 'biometria zachowania' POMAGA klientom. W 2025 prze6dial 12% prob oszustw byly zatrzymane dzieki tej technologii. Klienci nie wiedzieli - i tak ich konta byly bezpieczne. mBank jest TRANSPARENTNY (mowi otwarcie) co jest plusem. Inne banki robia po cichu.
OK rozumiem ze pomoz to ochrona. Akceptuje. Po prostu nie podoba mi sie tempo zbierania danych przez korporacje. Ale to nie problem mBanku, to problem WSPOLCZESNEJ technologii.
Biometria_obs - przeczytalem regulamin mBanku dokladnie. Faktycznie 'uzasadniony interes' + dla ochrony. Zaakceptowalem. byly_security2 mial racje - to security nie inwigilacja.