W trakcie rozwodu. Lacznie z byly mezem mamy portfel inwestycyjny 450k zl - ETF, akcje, IKE, obligacje. Maz mowi 'wszystko po polowie'. Mam wczesniejsze IKE z mojego konta (przedmaltzenskie wplaty - dowod jest). Pytanie: czy IKE moje jest 'majatek osobisty' czy 'wspolny'?
Wplata IKE PRZED malzenstwem = osobista. Po malzenstwie = wspolna (jezeli z dochodow wspolnych).
Rozwod_pl - kluczowe: 1) IKE wplaty PRZED malzenstwem + zyski z nich (wraz z compoundingiem) = TWOJE osobiste. 2) IKE wplaty W TRAKCIE malzenstwa (z dochodow malzenskich) = WSPOLNE, dzielic. 3) Trzeba pokazac WYCIAGI z konta. 4) Notariusz lub sad podzieli. Polecam ZATRUDNIC prawnika rodzinnego (300-500 zl/godzina) - oszczednosci moga byc dziesiatki tysiecy.
Rozwod_pl - przeszlam to. KLUCZOWE: a) ZBIERZ wszystkie wyciagi z banku ZA OSTATNIE 10 LAT (nawet starsze). b) Wyciagi IKE od zalozenia. c) Wyciagi z konta osobistego (zeby pokazac z czyich pieniedzy wplaty). d) WSZYSTKO online z mBanku/PKO/BOSSA - mozna pobrac PDF. e) Nie wpadaj w panike - prawo chroni przedmaltzenski majatek. Wymaga tylko UDOWODNIENIA.
Powodzenia. Rozwody sa ciezkie - finansowo i emocjonalnie.
@ksiegowa_rozw + @byla_rozw - dziekuje. Mam wyciagi z mBanku za caly okres (12 lat IKE). Plus 4 lata 'przedmaltzenskie'. Prawnik rodzinny u mnie dzis. Maz proboje 'zastraszyc' ze 'wszystko ma byc po polowie' ale prawo jasne.
ciekawe ze byly maz dopiero TERAZ pamieta o 'wspolnym IKE' - zwykle dopiero przy rozwodzie zauwazaja portfele zon :)
@ironia_rozw dokladnie haha. Caly malzenstwo 'jego' obowiazek finansowy - dopiero przy rozwodzie 'wspolne'.
Rozwod_pl - prawnik potwierdzil. IKE przedmaltzenskie (4 lata wplat) + zyski = MOJE osobiste. Wplaty w trakcie - dzielic. Maz sie zdziwil ze 'nie wszystko po polowie'. Mam dowody (wyciagi 12 lat). Dzieki forum.