BTC251,5k zł0,89%
ETH7,29k zł0,36%
XRP4,40 zł3,59%
LTC180 zł0,13%
BCH854 zł3,35%
DOT3,24 zł3,39%
30 lat wynajmu - moj zycie ZMARNOWANE finansowo
10 odpowiedzi · 54 odsłon · Autor: andrzej_s52
Niedziela, refleksje gorzkie. Mam 52 lata. Caly zycie wynajmowal mieszkanie (najpierw studia, potem 'jeszcze nie pora kupowac', potem 'kredyty drozsze', potem 'rynek za drogi'). 30 LAT wynajmu = 540 tys zl 'wyrzucone'. Dzis nie mam mieszkania, nie mam oszczednosci (placilem czynsz). Czuje sie jak idiota. Kazdy moj rowiesnik ma juz splacony dom. Co zrobic majac 52 lata i nic?
Trzymaj sie. 13 lat do emerytury to duzo. Plus jeszcze 20-30 lat zycia.
30 lat wynajmu nie zawsze blad. Bylo wiele momentow gdy wlasny dom = niewolnictwo bankowe. Plus elastycznosc, brak remontow, brak ryzyka zalania sasiadow.
Wynajmowanie_zal - sam wynajmuje od 18 lat (32 lata teraz). NIE czuje sie 'idiota'. Wlozyl bym kase ktora poszla na wlasne mieszkanie w ETF MSCI World - portfel byl by wiekszy niz wartosc mieszkania moich znajomych. Dlatego: kupno mieszkania nie zawsze 'wygrywa' z wynajmem. Zalezy od matematyki i lokalizacji. NIE bicz sie.
Klasyczna dyskusja 'wynajem vs kupno'. Matematyka: srednio kupno wygrywa w dlugim terminie (15+ lat) JEZELI inwestujesz roznice (wynajem - rata kredytu) w ETF. Wiekszosc wynajmujacych NIE inwestuje roznicy = traci. Wynajmowanie_zal - jezeli przez 30 lat placiles 1500 zl/mies wynajmu i NIC nie odkladal, to faktycznie - blad. Ale jezeli inwestowal byl roznice - byl bys bogaty.
Wynajmowanie_zal - co konkretnie zrobic teraz: 1) Zaloz IKE + IKZE - max wplaty (24k/rok). 2) 13 lat do 65 + 20 lat zycia po = 33 lata kapital na portfel. 3) Wplata 2000 zl/mies x 33 lat x 7% = 2,5 mln zl. Realne. 4) NIE kupuj mieszkania W 52 LAT na kredyt 25 lat - to nieracjonalne (do 77 lat splacasz). Wynajmuj nadal, inwestuj OSZCZEDNOSCI. 5) Po 65-tce z 2,5 mln zl mozesz wynajmowac komfortowo CALEJ rosztrofy zycia + zostawic spadek. NIE jest za pozno.
Moja mama wynajmuje od 40 lat (74 lata). Nigdy nie miala wlasnego mieszkania. ALE: inwestowala w ETF, akcje, obligacje. Dzis portfel 1,2 mln zl + ZUS 2800. Wynajem 2500 zl/mies (Warszawa). Spokojnie zyje, bez kredytow, podrozuje. Wynajem nie jest 'gorszy' niz wlasne - to po prostu inny model finansowy.
@konkrety_pl + @byly_wynajem + @moja_mama - bardzo dziekuje. Czuje sie lzej. Faktycznie - jezeli zacznę teraz inwestowac, 13+ lat compoundingu da spore wyniki. Nie kupuje mieszkania na kredyt w 52 lat (racja - nieracjonalne). Zakladam IKE jutro. Forum mnie naprawde uratowalo dzis - przyszedlem z fatalnym samopoczuciem, wyjsc z planem.
Klasyka forum - przyszedl z 'zycie zmarnowane', wyszedl z planem. Lubie te forum :)
Wynajmowanie_zal - zaczalem IKE w mBanku dzisiaj rano. Pierwsza wplata 2000 zl. Zamierzam max wplaty 2000 zl/mies. 13 lat compoundingu + tata na emeryture w 65 = realne 700k zl. Pierwsza dobra decyzja od 30 lat. Dzieki forum.
Wynajmowanie_zal - update. IKE wplata 2000 zl - juz zakupione 56 jednostek EUNL. Plus IKZE zalozone w mBanku, kolejne 800 zl/mies start od 1 lipca. Dzieki forum nawet w 52 lat zaczynamy.