Sorry off-top ale potrzebuje sie wygadac. Kredyt hipoteczny 25 lat, splacam 10. Zostalo 15 lat. Rata 2800 zl/mies. Lacznie zaplacilem juz 336k zl ale kapital spadl tylko 90k (zostalo 220k!). To znaczy 246k zl ODSETEK w 10 lat. Czuje sie jak niewolnik bankowy. Czy moge cos zrobic?
Refinansowanie. Po 10 latach masz historie splat - dostaniesz lepsza marze.
Nadplaty! Nawet 500 zl/mies dodatkowo skraca kredyt o lata. Sprawdz w bankowosci.
Kredyt_jeczy - znam to uczucie. Mialem 25 lat, splacalem 15. Wzialem refinansowanie w 2024 (marza spadla z 2,4% do 1,7%), nadplaty 700 zl/mies, splacilem w 18 lat. 7 lat krocej! Oszczednosc kilkadziesiat tys zl odsetek. Dziala. Plus po splacie - WOLNOSC. Wiem co czujesz.
Kredyt_jeczy - 246k odsetek w 10 lat to NORMALNE (zwlaszcza pierwsze 10 lat kiedy plaska wieksza czesc raty to odsetki). Dlatego nadplaty na poczatku sa potezne. Po 15 latach proporcja kapital/odsetki sie odwraca. Cierpliwosc. Plus refinansowanie + nadplaty = 5-8 lat krocej.
@stary_kredyt2 + @matemat_p dziekuje, daje mi to nadzieje. Refinansowanie + nadplata 500 zl/mies = sprawdze. Mam wiek 45 - chcialbym splacic do 60 a nie 70.
Plus 'splacam 10 lat' = bank pokocha Cie i da super marze. Marz 1,5-1,7% latwo do wynegocjowania przy refinansowaniu.
Splacilem hipoteke w wieku 42 lat (kredyt na 20 lat, splacilem 12). Nadplaty + bonusy roczne. Uczcie sie - kazdy dodatkowy 1000 zl wplaty skraca kredyt o 2-3 miesiace. Po splacie czuje sie WOLNY. Najlepsze co zrobilem dla rodziny.
Kredyt_jeczy - z calego forum widac ze nadplaty + refinansowanie to droga. Sam tak zrobil. 8 lat krocej!