Czytam o ruchu FIRE (Financial Independence Retire Early). Niby mozna emerytowac w 40-45 lat. Ale to amerykanskie historie. Czy to realne w POLSCE z naszymi zarobkami, podatkami, kosztami zycia? Czy to bajka?
Realne. Mam 41 lat, portfel 1,8 mln zl. Pracuje juz tylko po 20h/tydz.
Bzdura ze realne dla przecietnego Polaka. Trzeba zarabiac 15k+ netto przez 15 lat zeby uzbierac. Wiekszosc zarabia 5-7k netto i ledwo wiazuje koniec. FIRE to elitarny ruch dla IT-owcow i prawnikow.
@sceptyk_real zgadzam sie ze przy 5k netto trudno. Ale przy 10-12k juz realne. Klucz to nie zarobki tylko OSZCZEDNOSCI - jakie % wplywow zostaje. Wiekszosc 'sredniej klasy' wydaje wszystko na pokaz.
Bylem na drodze do FIRE. Po 8 lat odpuscilem. Powod: praca dawala mi SENS i SPOLECZNE relacje. Emerytura w 45 lat = co bedziesz robic kolejne 40 lat? Ogrod? Podroze? Dla wielu ludzi to nuda i depresja. Polecam FI (Financial Independence) ale niekoniecznie RE (Retire Early). Wolnosc do zmiany pracy, nie do nicnierobienia.
Mam 4 dzieci. FIRE w 45 lat? Nie moge sobie nawet wyobrazic. Zarabiam 11k netto, maz 14k. Mieszkanie kredyt, alimenty po bylej, oszczedzamy ok 2k/mies (10%). Przy tym tempie emerytura w 67 lat - jak wszyscy. FIRE to dla bezdzietnych singli z dobrych branz.
@matka_4 punkt. Z dziecmi to faktycznie inny film. @byly_FIRE - 'wolnosc DO zmiany' to ladna mysl. Moze to bardziej moj cel niz 'nie pracowac'.
Mam 38 lat, plan FIRE w 50. Sposob: 1) Wiekszy procent oszczednosci niz wiekszosc (35%). 2) Tania okolica (Czestochowa). 3) Brak dzieci - moj wybor. 4) Maly samochod, brak markowych ubran, tanie wakacje. 5) Wysoki zarobek (IT, 18k netto). Bez 4 i 5 to nierealne. Wnoszek - FIRE realne ale wymaga JEDNEGO z: bardzo wysokie zarobki LUB bardzo niskie wydatki. Dla wiekszosci Polakow ani jedno ani drugie.
@praktyk_fire wreszcie ktos uczciwy. 'Brak dzieci + 18k netto + Czestochowa' = nierealny model dla 99% Polakow. Forum finansowe pelne jest takich 'wzorow' co dla mnie jest bardzo niereprezentatywne dla srednikowej Polski.
Wczorajsza FIRE dyskusja - dzis 'mini-FIRE' przyjete. Lepsza koncepcja dla srednich klas.