Sorry ze troche nie o inwestowaniu a bardziej zyciowo. Mam 40 lat, zarabiam 9k netto ale wszystko wydaje - mieszkanie wynajem, dzieci, raty za auto. Czytam Wasze posty o portfelach 100k-500k i czuje sie jak kompletny przegrany. Wszyscy maja oszczednosci a ja zero. Moze juz nie ma sensu zaczynac?
Glowa do gory. Lepiej zaczac w 40 niz nigdy. 25 lat do emerytury to duzo.
Stary, bylem dokladnie tam gdzie Ty. 41 lat, 0 zl, kredyty. Zaczalem od 300 zl/mies (tyle co mogłem). Dzis 4 lata pozniej mam 32k. Nie patrz na innych - patrz na SIEBIE sprzed roku. Kazda zlotowka to krok. Nie poddawaj sie.
Bez owijania - 9k netto i 'wszystko wydaje' to problem nie z zarobkami a z budzetem. Przeanalizuj WYDATKI. Auto na raty przy wynajmie? Moze za drogie auto. Zacznij od 500 zl/mies i tnij koszty. Nie ma magii, jest dyscyplina.
@realista_f no wiem ze auto bylo bledem (rata 1400 zl)... ale dzieci to dzieci, na nich nie bede oszczedzal
@zal_zycia rozumiem z dziecmi, mam troje. Ale 'na dzieciach nie oszczedzam' czesto znaczy zabawki/ubrania ktorych nie potrzebuja. Moje dzieci sa szczesliwe bez markowych ciuchow. Najlepszy prezent dla dziecka to nauczyc je oszczedzania + zabezpieczona przyszlosc rodzicow (zebys nie byl im ciezarem na emeryturze).
40 lat to NIC. Mam klienta ktory zaczal w 48 i dzis w 63 ma 600k. Klucz: zacznij DZIS, nie jutro. Nawet 300 zl. Za rok bedzie 4k, za 5 lat 30k+. Compound nie sledzi Twojego wieku.
Dziekuje Wam wszystkim. Naprawde. Sprzedam to auto (wezme tansze), te 1400 zl raty pojdzie na IKE. Zaczynam w przyszlym miesiacu. Moze faktycznie nie jest za pozno.
Zaczalem wczoraj IKE w mBanku. Wplata 500 zl. Pierwszy raz w zyciu! Sprzedaze auto za miesiac jak znajde kupca. @byly_w_dolku trzymaj kciuki!
Po wczorajszej dyskusji zaczalem szukac kupca na auto. Dwa zapytania juz. Sprzedam za miesiac, rata 1400 zl pojdzie na IKE.