Niedziela - rozmowa z synem (16 lat) o pieniadzach. Co mowic?
5 odpowiedzi
·
28 odsłon
·
Autor: robert_1975
Syn 16 lat - dostaje 200 zl/mies kieszonkowe. Wydaje wszystko (gry, fast food, ubrania). Niedziela - probuje rozmawiac o oszczedzaniu. Wzruszal ramionami. Jak nauczyc 16-latka oszczedzac/inwestowac? Bez wykladu/karci?
Niech otworzy konto w mBanku Junior, sam dostaje 200 zl/mies. Co odlozy = jego.
Syn_o_oszczedz - moj syn (16) zaczal po obejrzeniu z synem filmu o BTC. Kupowalismy razem 100 zl BTC (jego pieniadze) na Zondzie. Po roku +30%. Zaczał interesowac sie. Klucz: 'gra' z elementami zysku. Ksiazki/wyklady - DZIALA dla dziewczyn z natury, dla mlodych chlopcow rzadko.
Syn_o_oszczedz - 'pay yourself first' juz w 16 lat: zalóz mu IKE na swoje imie (mozliwe od 16 z opieka rodzica). 50 zl z 200 idzie automatycznie. Reszta jego. Po 2 latach pokazesz mu wykres = motywacja.
Syn_o_oszczedz - moj syn 25 lat dzis ma 200k portfela. Klucz: 1) Pokazywal mu MOJE inwestycje. Excel, kursy, podzielalismy zyskami i stratami otwarcie. 2) Dalem mu MOJE 1000 zl w 16 lat: 'zarabiaj 5 lat, sprzedaja jak chcesz'. Po 5 latach mial 1500 zl. Sam zaczal dokupowac. 3) NIE wyklad - przyklad.
Stary_tata + ojciec_rad - super pomysly. IKE syna otwieram, daje 1000 zl wlasne na start ('pokaz mi co potrafisz'). Otwiera mu oczy na 'wlasne' pieniadze, nie 'oszczedzaj bo musisz'.