Ksiegowa rozliczyla mi PIT za 2025. Po analizie sam zauwazylem ze NIE odliczyla mi: a) IKZE wplaty 9k zl (zwrot 2k zl PIT). b) Darowizny na fundacje 3k zl (zwrot 0,4k zl). Lacznie 2,4k zl 'straconych'. Ksiegowa mowi 'zlozysz korekte za miesiac'. To normalne?
Tak - korekta PIT do 5 lat. Skladaj online z e-PIT.
Ksiegowo_pyt - to NIE jest normalne. Ksiegowa powinna ZAPYTAĆ Cie o IKZE i darowizny PRZED zlozeniem. Ale: nieszczescie naprawialne. Skladasz korekte PIT (formularz online e-PIT > Skladka PIT-37 ze zmianami). Termin 5 lat. Zwrot z korekty: w 30 dni roboczych. Ja zmienialabym ksiegowa za rok.
Ksiegowo_pyt - korekta jest STANDARDOWA. Robil w zycia kilka. Procedura: 1) e-PIT login Profil Zaufany. 2) Wybor 'Korekta PIT-37'. 3) Wpisz pominiete odliczenia. 4) System wylicza nowy zwrot. 5) Wyslij. Zwrot 30-60 dni. Plus rozwaz zmiane ksiegowej - 2,4k zl bledu to nie 'pomylka', to brak profesjonalizmu.
Ksiegowa_45 + tax_eksp - korekta dzis wieczorem. Ksiegowa do zmiany - nie pierwszy raz pomylka. Doradca podatkowy 300 zl/h - polecicie kogos?
Ksiegowo_pyt - polecam Adam Mariusz Tax (online, 250 zl/h) lub firmy typu Inflo (250-400 zl/h zalezne od miasta). Sprawdz opinie. Doradca podatkowy 1x/rok to inwestycja ktora zwraca sie 10x na podatkach.