32 lata, maz 34. 2 dzieci (4 i 7 lat). Lacznie zarabiamy 15k netto. Mieszkanie wlasne (jeszcze 12 lat kredytu). 0 zaoszczedzone. Maz mowi 'jeszcze nie czas'. Ja - 'nie ma czasu'. Co robic? Ile odkladac jak place 4k zl rate kredytu?
1000 zl/mies poduszka, 1000 zl IKE. Plus 800+ na dzieci w ETF.
Asia - dokladnie taka sama sytuacja byla u nas 5 lat temu. Maz tez 'jeszcze nie teraz'. Ja sama zaczelam: 500 zl/mies IKE w ETF + 200 zl/mies Nest na poduszke. Po 5 latach: 50k zl portfela + 18k poduszki. Maz w koncu otworzylem swoje IKE 2 lata temu. Wniosek: NIE czekaj na meza, zacznij dla siebie.
Asia - kluczowe priorytety: 1) Poduszka 6 mies wydatkow (~30-40k zl) - najwazniejsze przy 2 dzieci! Zacznij ZARAZ. Nest 4%, 1500-2000 zl/mies do osiagniecia. 2) Po poduszce - IKE + IKZE. 3) 800+ na dzieci - osobne konta w mBanku Junior, ETF MSCI World, 'na studia/start'. 4) Maz - pokaz mu liczby. Po 20 latach 1k zl/mies (oboje) przy 7% = ~520k zl. Bez tego: 0. Liczby przemowi.
Asia - mama dwojki tez, mam 47 lat. Plan dla Was: ETAP 1 (6-12 mies): TYLKO poduszka. Zacznij od 30k zl (6 mies wydatkow). Nest 4% lub Toyota Bank lokata. Bez tego inwestowanie nie ma sensu - jeden kryzys i sprzedajecie ETF na dolku. ETAP 2 (po poduszce): a) IKE max wplaty (24k/rok lacznie x 2 osoby = 48k/rok) w ETF MSCI World. b) IKZE max (oboje, lacznie 18,8k/rok) - zwrot z PIT ~4,5k/rok = REINVEST. c) 800+ x 2 dzieci = 1600 zl/mies w osobne konta maklerskie/junior, ETF MSCI World z testamentem 'dla dzieci'. ETAP 3 (po 5-10 lat): a) Splata kredytu hipotecznego - tutaj zalezy od oprocentowania. Jezeli WIBOR + marza > zwrot z ETF (8%) to splata wczesniej sensowna. Jezeli mniej - inwestuj. b) Dywersyfikacja - moze druga nieruchomosc na wynajem (lub fundusz REIT). MAZ: jezeli nie chce z Toba inwestowac - inwestuj SAMA. Po 5 latach pokazesz mu wyniki i SAM zacznie. Najgorsze co mozesz zrobic to czekac na jego zgode.
Stara_mama2 + mama_4 + ojciec_3 - DZIEKUJE WSZYSCY. Plan: poduszka 30k Nest (1500/mies przez 18 mies). Potem IKE/IKZE. Maz zacznie sam jak zobaczy moje wyniki. Sama, dla siebie i dzieci.
Asia_2dzieci - reportuje. Wczoraj otwarcie Nest Banku, pierwsza wplata 1500 zl. Plan: 1500/mies przez 12 mies do 18k poduszki. Potem IKE/IKZE.