Wnuczek namowi mnie na 'Revolut' - czy bezpieczne dla 75-latki?
4 odpowiedzi
·
34 odsłon
·
Autor: babcia_basia
Mam 75 lat. Wnuczek (29 lat) mowi 'babciu Revolut, lepsze niz PKO, nowoczesnie'. Nie ufam czemus litewskiemu. PKO 30 lat. Czy Revolut na pewno bezpieczny dla emerytki? Co jak padnie?
Pani babciu - Revolut ma licencje bankowa od BFG Litwy (gwarancja 100k EUR jak PKO).
Pani Basiu - jestem 76 lat, mam PKO i Revolut. Revolut bezpieczny ALE: a) Spaltkowanie SMS-em - czesto problem. b) Apka po angielsku z opcjami trudnymi do polskiego seniora. c) Bankomat opladalna do 800 zl/mies. PKO znaczy spokoj psychiczny. Revolut do podrozy/wakacji - tak. Zamiast PKO - NIE.
Pani Basiu - sluchaj wnuczka tylko CZESCIOWO. Revolut to nowoczesny narzedzie ALE: 1) Dla codziennych operacji (przelewy, zakupy, BLIK) PKO wystarcza - znana panstwowa instytucja, regulowana KNF, gwarancja BFG do 100k EUR (oddziel od litewskiej). 2) Revolut przydatny: WAKACJE (dobry kurs walutowy), INWESTYCJE (latwy zakup akcji). 3) Strata Revolut - srodki BFG Litewski (slabsza ochrona w praktyce niz polski BFG). Wniosek: zostan PKO, otworz Revolut TYLKO na wakacje. Wnuczek pomylil rzecz.
Doradca_n + stara_dama - dziekuje! Zostaje PKO jako podstawe, otwieram Revolut tylko na wakacje do Niemiec (z corka jadem w czerwcu). Wnuczek bedzie zachwycony 50% wins.