Reklamacja nieautoryzowanej transakcji - mBank zwlek 30 dni
4 odpowiedzi
·
31 odsłon
·
Autor: wojtek_1979
12 kwietnia ktos uzyl mojej karty mBank online za 1850 zl (Aliexpress, ktoremu NIGDY nie placilem). Zgloszilem reklamacje 13 kwietnia. mBank powiedzial '14 dni roboczych'. Dzis 11.05 - 28 dni! Brak odpowiedzi. Co robic? Iznierowac, dzwonic dzien po dniu?
Pisz pismo do KNF + Rzecznik Finansowy. Bank musi przyspieszyc.
Wojtek - przepisy: bank ma 15 DNI ROBOCZYCH (czyli 3 tygodnie kalendarzowe) na rozpatrzenie reklamacji. Jezeli przekroczy - automatycznie 'na korzysc klienta'. Twoje 28 dni = juz przekroczone. Kroki: 1) Pisz pismo do banku 'wzywam do natychmiastowego zwrotu kwoty' (powolaj sie na art. 7 ust. 5 ustawy o uslugach platniczych). 2) Jezeli brak odpowiedzi 7 dni - skarga do KNF online. 3) Rownolegle - skarga do Rzecznika Finansowego. 4) Jezeli nadal nic - sad cywilny (drobne kwoty: e-sad).
Wojtek - mialem identycznie pol roku temu (BLIK wymuszony). mBank odbil mnie az do 35 dni 'reklamacja w toku'. Skargia do KNF zaraz mnie zalogowal w 5 dni roboczych zwrocili 100% kwoty. KNF dziala szybciej niz bank.
Kasik + wikt - dziekuje. KNF + Rzecznik Finansowy jutro. Pismo do banku dzis wieczorem (wzywanie z paragrafem ustawy). Walka rozpoczyna sie.