Bank chce ze 'odbierze tozsamosc' - co to znaczy?
4 odpowiedzi
·
28 odsłon
·
Autor: babcia_internet
Dostalem list z PKO ze 'wymaga aktualizacji weryfikacji tozsamosci'. Mam isc do oddzialu z dowodem osobistym do 30 maja. Co to za sprawa? Czy bank moze zamknac mi konto jak nie pojde? Mam 76 lat, oddzial 8 km, ciezko mi sie poruszac.
Standard. Co 5 lat banki musza weryfikowac. Idz - i konto bedzie OK.
Pani babciu - to jest standard AML (przeciw praniu brudnych pieniedzy). Kazdy bank weryfikuje klientow co 5 lat. Wymaga: a) dowod osobisty, b) potwierdzenie zatrudnienia/emerytury, c) zrodlo dochodow, d) cel uzywania konta. To standard - nie ma sie czego obawiac. Mozna zamowic 'bankiera mobilnego' z PKO - przyjedzie do domu. Telefon na infolinie 800 302 302.
Babcia - jak nie chcesz wychodzic, infolinia PKO da Ci osobistego doradcy. Albo zona kogos zna w oddziale - daj telefon do kierownika oddzialu, niech wnuczka/wnuk z toba przyjdzie. Niemozliwosc dotarcia osobiscie nie ma byc problemem. Tylko NIE ignoruj pisma, w przeciwnym razie konto moze byc zablokowane.
Kasiakk + wnuczka_pomocna - dziekuje! Dzwonie infolinii rano. Wnuczka przyjedzie z mna do oddzialu w sobote. Spokoj.