Wnuczek mowi 'babcia BLIK to przyszlosc, placisz 6 cyfrowym kodem'. Ja - jak ten kod sie generuje? Co jak ktos zobaczy moj kod? Co jak pomyle? Czy moge wybrac z bankomatu BLIK czy potrzebuje karte? Wytlumaczcie po prostu jak emerytce.
Babcia BLIK to KOD jednorazowy. Nikt go nie wykorzysta drugi raz.
Pani babciu, BLIK to: 1) W aplikacji banku klikasz 'BLIK' - system generuje 6-cyfrowy kod. 2) Kod wazny 2 minuty, potem znika. 3) Wpisujesz kod w terminale lub do sklepu online. 4) Potwierdzasz w aplikacji ze tak chce zaplacic. 5) Pieniadze idą natychmiast. Bezpiecznie - kod jednorazowy, ktos go zobaczy dwie minuty pozniej nic nie kupi. Plus: bezgotowkowo, nie potrzebuje pani karty fizycznej.
Pani babciu - mam 75 lat, BLIK uzywam od roku. Wnuczka pokazala. Latwiejsze niz karta - nie musze szukac karty w portfelu, tylko telefon. Bankomat - BLIK przez aplikacje, kod do bankomatu, wyplata. Zero karty. Polecam. Najwazniejsze: nigdy nie podawajcie BLIK kodu przez telefon. Jezeli ktos dzwoni i prosi - to OSZUST.
Anita, starsza_kobieto - dziekuje! Wnuczek pokaze mi w niedziele jeszcze raz. Nie podawac kodu przez telefon - zapamietuje to jak najbardziej.