Kredyt 100 tys - bank prosi o 'oswiadczenie majatkowe' - normalne?
4 odpowiedzi
·
39 odsłon
·
Autor: arek77
Skladam wniosek o kredyt gotowkowy 100 tys zl. Bank Pekao prosi o 'oswiadczenie majatkowe' - z dokladnymi cyfrarni mojego majatku, zobowiazan, ile mam na koncie, ile w funduszach itd. Czy to standard? Czy nie wchodze za bardzo w prywatnosc? Co jesli powiem ze nie chce wypelniac?
Standard. Rekomendacja KNF - banki musza znac sytuacje finansowa klienta.
Kredyt_p - 100 tys to nie jest mala kwota. Bank musi sprawdzic czy mozesz splacic. Oswiadczenie majatkowe jest standardem przy kredytach >50 tys w wiekszosci bankow. Jak nie chcesz wypelniac - bank odmowi. To bezpieczenstwo banku ale tez Twoje (zeby nie dostac kredytu nad mozliwosci).
Oswiadczenie zawiera typowo: dochody, wydatki stale, zobowiazania, aktywa, ulokowania w bankach. Dane do KOMPLETNEJ oceny zdolnosci. Poradnik: 1) NIE klam - sprawdza w BIK, BIK Plus, KRD. 2) Pokaz wiecej oszczednosci (jakie masz) to lepiej dla wniosku. 3) Pokaz mniej zobowiazan (jakie sa do koniec splaty) - zlikwiduj karty kredytowe nieuzywane PRZED zlozeniem wniosku. Bank patrzy na 'open lines' - karty kredytowe limit zlapują zdolnosc.
Byly_doradca_kred - dobre tipy. Mam karte kredytowa 5 tys limit ktorej nie uzywam. Likwiduje przed wnioskiem zeby zwiekszyc zdolnosc.