BTC283,6k zł1,24%
ETH8,34k zł0,81%
XRP5,01 zł0,43%
LTC201 zł0,29%
BCH1,63k zł1,35%
DOT4,36 zł0,41%
Bank zablokowal moje konto za 'podejrzane transakcje' - panika!
4 odpowiedzi · 25 odsłon · Autor: kasiulka
Wczoraj mBank wyslal mi SMS ze 'wykryto podejrzane transakcje, konto czasowo zablokowane'. Probowalem kupic ETF na eMakler za 3 tys zl - moje normalne miesieczne dzialanie. Telefon do banku - kazali zglosic sie do oddzialu. Co to ma byc? Czy mBank traktuje wszystkich jak przestepcow?
Moja zasada: jak inwestycje > 1k - dzwonia do mnie SMS-em z pytaniem 'zatwierdz'.
Kasiulka - to jest standard nowych przepisow AML/CFT (przeciw praniu brudnych pieniedzy). Banki musza zauwazac 'nietypowe' transakcje. 3 tys zl jako zakup ETF nie jest podejrzane samo w sobie ale: 1) Moze byl to pierwszy raz, 2) Twoj patron transakcji sie zmienil, 3) eMakler zostal niedawno zaktualizowany. Idz do oddzialu z dowodem - zwykle 30 min i konto odblokowane. Niewygodne ale to dla bezpieczenstwa wszystkich.
Niestety to coraz czestsze. mBank szczegolnie ostry. Moja siostra mial podobnie - zakup ETF za 5 tys, blokada. W oddziale tlumaczyl ze inwestuje, zapytalil ze 'a skad ma pieniadze'. Pokazal odcinki wyplaty. Odblokowali. Frustrujace ale przepisy to przepisy.
Idziemy w czwartek do oddzialu. Boze, w 21 wieku banki traktuja ludzi jak podejrzanych za zakup ETF. Polscy Banki muszą poprawic swoje procesy.