BTC280,6k zł0,33%
ETH7,63k zł1,09%
XRP4,91 zł1,04%
LTC191 zł1,48%
BCH1,26k zł2,57%
DOT4,53 zł3,34%
800+ na inwestycje - jak otworzyc IKE dla dziecka?
5 odpowiedzi · 57 odsłon · Autor: mateusz91
Corka ma 2 lata, dostajemy 800+ miesiecznie. Nie konsumujemy tego - chcemy inwestowac dla niej. IKE dla dziecka? Czy moze moje IKE na nia? Jak to zrobic technicznie?
IKE dla dzieci NIE istnieje. Tylko dla doroslych.
Rozwiazanie: inwestuj na SWOIM IKE (ty rodzic) z przeznaczeniem dla corki. W testamencie zapisujesz ze te srodki maja trafic do niej. Do 60-tki trzymasz na swoim IKE bez Belki, po tym wyplacasz lub przekazujesz. Drugie rozwiazanie: rachunek maklerski na imie corki (ale rodzic bedzie zarzadzal). Moze byc prowadzony przez biuro maklerskie - np. BOSSA Junior.
Mateusz, mamy dokladnie taki sam scenariusz (corka 2 lata, 800+ odkladamy dla niej). Po analizie wybralismy: wlasne IKE (moje, bo maz nie ma jeszcze) plus osobne konto maklerskie na moja imie oznaczone w mojej glowie jako 'na Maje'. Excel pokazuje wplaty 'Maja' i te na nasze wlasne emerytury. W ten sposob mamy elastycznosc - IKE jest wylaczone z Belki na dlugo, a regularne konto moge dac Mayi kiedy bedzie pelnoletnia. Do konca testament zabezpiecza na wypadek tragedii. Alternatywa: BOSSA Junior (rachunek dla osob niepelnoletnich) - wszystko idzie na nia od razu, ale my nie mamy dostepu po jej 18-tce. Wybralismy wlasne IKE bo wiemy najlepiej jak inwestowac i nie chcemy zeby Maja w 18 lat wyciagnela wszystko na Iphone'a.
OlaFinanse, rewelacyjna odpowiedz. Zapisuje sobie ten tryb. Na razie IKE moje w ETF MSCI World + osobne konto 'dla Zuzi' w Excelu. Dzieki wielkie!
Mateuszu - my mamy 4 dzieci, wszystkim inwestujemy 800+. Po 10 latach najstarsze dziecko ma 45 tys. na IKE (moim, w testamencie jej). Kluczowa nauka: NIE ruszaj tych pieniedzy ani razu nawet jak potrzebujesz. Compounding pracuje tylko bez przerwy.