BTC280,6k zł0,34%
ETH7,63k zł1,09%
XRP4,91 zł1,06%
LTC191 zł1,46%
BCH1,26k zł2,54%
DOT4,53 zł3,27%
Zaczynam od zera ale jestem w ciazy - priorytet?
4 odpowiedzi · 24 odsłon · Autor: ZuzannaNowe
Mam 28 lat, jestem w 5 miesiacu pierwszej ciazy. Maz zarabia 8 tys., ja 5 tys. (ide na urlop macierzynski za 4 mies). Mamy 15 tys. oszczednosci. Chcemy zaczac oszczedzac ale dziecko to przeciez koszty... Z drugiej strony wiem ze im wczesniej zaczne tym lepiej. Co na priorytecie: poduszka czy IKE czy moze 800+ od razu inwestowac?
Pierwsze dziecko = poduszka bezpieczenstwa na 6 mies wydatkow. Inwestowanie pozniej.
Zuzka gratulacje! Mam 3 dzieci i pare rad: 1) Poduszka 6 mies jest OBOWIAZKOWA. Dziecko = niespodziewane koszty (lekarze, leki, wyjazd, naprawy). 2) 800+ od razu inwestuj w IKE w ETF na dlugie lata. To sa pieniadze ktore moga pracowac 18 lat. 3) IKE dla ciebie moze poczekac az wrocisz do pracy. Na macierzynskim nie ma sensu bo zwrot PIT i tak masz niski. Priorytet teraz: 15 tys. powinno sie rozrosnac do 30-40 tys. przed porodem. Kazdy grosz sie liczy.
Zgadzam sie z OjcemTrojki ale dodam: urlop macierzynski to zasilek ok. 80% pensji. U ciebie ok. 4 tys. Nie bedzie drastycznego spadku. Po porodzie wrocisz do pracy i znow 5 tys. wchodzi. Wiec Wasz budzet nie spadnie drastycznie, nie panikuj. Spokojnie planujcie.
Dzieki za wsparcie!! Poduszka pierwsza, 800+ od narodzin w ETF, moje IKE po powrocie do pracy. Plan jasny. Z moimi 15 tys. + wplaty kolejnych 4 mies (ok. 5 tys.) = 20 tys. poduszki na dziecko. Wydaje sie realistyczne.