Refinansowanie kredytu - moje doswiadczenie krok po kroku
4 odpowiedzi
·
20 odsłon
·
Autor: Refinansuje
Wlasnie skonczylem refinansowanie z PKO BP do ING. Chce sie podzielic procesem bo wiele osob pyta. Kredyt 320 tys. stara marza 2,3% nowa 1,72%. Oszczednosc: 280 zl/mies. Caly proces trwal 6 tygodni. Oto koszty i kroki.
Koszty: operat szacunkowy 850 zl, prowizja ING 0% (promocja), ubezpieczenie pomostowe 0 zl (mieli wpisana hipoteke w 3 tyg). Koszty jednorazowe: 850 zl. Oszczednosc roczna: 3360 zl. Zwrot inwestycji w 3 miesiace. Kluczowe: zlozcie wniosek w 3 bankach rownolegle i negocjujcie marze!
280 zl/mies oszczednosci to ponad 80 tys. na 25 lat! Mam marze 2,4% w Millennium. Jutro dzwonie do ING i mBanku. Dzieki za motywacje i szczegoly procesu!
Potwierdzam ze ING teraz daje najlepsze warunki na refinansowanie. Marza 1,72% to standard, przy dobrej zdolnosci da sie wynegocjowac 1,65%. Prowizja 0% to promocja do konca kwietnia. Kto planuje refinansowanie - nie czekajcie.
Kolega zlozyl wniosek o refinansowanie do ING po mojej rekomendacji. Dostal marze 1,70% (vs moje 1,72% - negocjowal twardziej!). Oszczednosc 310 zl/mies na 350 tys. kredytu. Proces ruszyl - operat za tydzien. Warto refinansowac jesli roznica marzy jest powyzej 0,3%.