BTC283,6k zł1,25%
ETH8,34k zł0,84%
XRP5,01 zł0,46%
LTC201 zł0,33%
BCH1,63k zł1,35%
DOT4,36 zł0,33%
Bankowosc mobilna vs stacjonarna - co lepsze dla 60+?
3 odpowiedzi · 21 odsłon · Autor: DigitalSenior
Mam 63 lata i corka namawia mnie na bankowosc mobilna. Teraz chodze do oddzialu PKO raz w tygodniu. Placze rachunki w okienku i sprawdzam saldo na wydruku. Czy apka na telefon jest bezpieczna? Boje sie ze ktos mi zhakuje konto. Albo ze nacisnę cos nie to i przeleje pieniadze nie tam gdzie trzeba.
Moja mama (67 lat) tez sie bala. Rozwiazanie: zainstalowalismy IKO razem, ustawilem jej limit przelewu na 1000 zl/dzien (wyzsze kwoty wymagaja telefonu do mnie). Wlaczylismy Face ID i powiadomienia o kazdej transakcji. Po miesieniu mama jest zachwycona - placi rachunki z kanapy i nie stoi w kolejkach. Pierwszy przelew zrobilismy razem na moich oczach.
Apka bankowa jest BEZPIECZNIEJSZA niz wizyta w oddziale. W oddziale ktos moze podejrzec Twoj PIN lub dane. W apce masz biometrie (odcisk palca lub twarz) szyfrowanie i 2FA. Kluczowe zasady: 1) Nigdy nie instaluj apek z linkow SMS. 2) Pobierz IKO TYLKO z oficjalnego App Store. 3) Nigdy nie podawaj hasla nikomu przez telefon. 4) W razie watpliwosci zadzwon do banku.
Limit 1000 zl na dzien to swietne zabezpieczenie! Nie wiedzialam ze mozna ustawic. Prosze corke o pomoc w weekend. Jesli mama kolezanki w moim wieku ogarnia to ja tez dam rade. Kolejki w PKO i tak mnie meczyly.