BTC280,6k zł0,35%
ETH7,63k zł1,08%
XRP4,91 zł1,05%
LTC191 zł1,46%
BCH1,26k zł2,51%
DOT4,53 zł3,27%
Poduszka bezpieczenstwa - ile naprawde potrzebuje?
4 odpowiedzi · 36 odsłon · Autor: RodzicNaStart
Wszyscy mowia o 3-6 miesiacach wydatkow jako poduszka. Ale mam pytanie: czy to 3-6 mies WSZYSTKICH wydatkow (z rata kredytu oplaty szkola dzieci) czy tylko minimum zeby przezyc (jedzenie rachunki)? Bo to roznica miedzy 15 tys. a 30 tys. zl. Ktora kwota jest wlasciwa?
WSZYSTKICH wydatkow lacznie z rata kredytu czesnem i abonamentami. Bo jesli stracisz prace to nadal musisz placic rate - bank nie czeka. Minimum 3 mies jesli masz stabilna prace (etat IT finanse) albo 6 mies jesli praca jest mniej pewna (umowa zlecenie freelance startup). Ja trzymam 4 miesiace i spi spokojnie.
Dodaje: policz tez koszty ktore rosna przy utracie pracy - ubezpieczenie zdrowotne (jesli nie masz z ZUS), dojazdy na rozmowy kwalifikacyjne, ewentualne kursy/certyfikaty. Realistycznie dodaj 10-15% do podstawowej kwoty. Przy wydatkach 8 tys./mies poduszka 3 mies = 24-28 tys. z buforem.
Czyli przy moich wydatkach 7,5 tys./mies (z rata) potrzebuje ok. 25-30 tys. Mam teraz 12 tys. - polowa drogi. Bede dokładac po 1500/mies na Nest 4% i za 10-12 mies bede mial pelna poduszke. Dopiero wtedy zaczynam inwestowac. Dziekuje za otrzezwienie!
Po dyskusji wczoraj policzylem moja poduszke: 4,5 mies wydatkow (28 tys.). Prawie idealne. Polozylam na koncie Nest 4% co daje 1120 zl/rok. Lepsze niz lokata 5,5% bo dostep do pieniedzy natychmiast. Spi spokojnie wiedzac ze jesli stracimy prace - mamy bufor.