Rozliczam PIT za 2025 i wlasnie dostalem zwrot 3020 zl dzieki wplacam na IKZE. Wplacilem pelny limit 9 388 zl w ETF SP500. Przy progu 32% zwrot jest powalajacy. Kto jeszcze korzysta z IKZE i ile zaoszczedzil? Chce zmotywowac tych co jeszcze nie zalozyli.
Mam IKZE od 3 lat. Lacznie wplacone: 27 tys. Zwroty z PIT: 8,6 tys. Wartosc portfela: 34 tys. (bo ETF ursl). Wiec za moje realne 18,4 tys. (27-8,6) mam 34 tys. To jest 85% zysku na zainwestowanym kapitale! Reinwestuje kazdy zwrot na IKE (drugie konto). System dziala jak zegarek.
Nigdy nie slyszalam o IKZE do wczoraj. Zarabiam 9 tys. brutto (32% prog). Jesli wplace 9400 zl w 2026 to dostane ok. 3000 zl zwrotu z PIT w 2027? Za darmo? Gdzie jest haczyk?
Haczyk jest taki ze przy wyplacie po 65 roku zycia plascisz 10% podatku od calej kwoty. Ale 10% przy wyplacie vs 32% ulgi teraz to nadal ogromna roznica. Przy 30 latach oszczedzania compounding + roznica podatkowa daje kilkaset tysiecy wiecej niz bez IKZE. Zakladaj jak najszybciej - kazduy rok bez IKZE to stracone 3 tys. zwrotu.
Policzylam ze od kiedy mam IKZE (3 lata) zaoszczedzilam na podatkach lacznie 8 640 zl. To jest prawie DARMOWE 8,6 tys. zl ktore reinwestowałam na IKE. Za 20 lat te 8,6 tys. przy 7% rocznie urośnie do ok. 33 tys. Zwrot podatkowy IKZE reinwestowany na IKE to najlepsza strategia finansowa w Polsce.