Zdolność kredytowa po obniżce stóp - ile teraz dostanę?
4 odpowiedzi
·
30 odsłon
·
Autor: PrzedKredytem
RPP obniżyła stopy do 3,75% i słyszę że zdolność kredytowa wzrosła. Zarabiam 11 tys. netto bez żadnych zobowiązań. Ile teraz mogę wziąć kredytu hipotecznego? Przed obniżką bank mówił mi o max 480 tys. Czy teraz będzie więcej?
Przy 11 tys. netto i stopie 3,75% Twoja zdolność powinna wzrosnąć o ok. 5-8%. Czyli z 480 tys. do ok. 500-520 tys. Dokładna kwota zależy od banku - ING i mBank są tradycyjnie najhojniejsze. Santander bardziej konserwatywny. Polecam złożyć wnioski w 3 bankach równocześnie i porównać.
Uwaga na pułapkę! Wyższa zdolność nie znaczy że musisz brać więcej. Rata z 500 tys. na 25 lat przy obecnych stawkach to ok. 3200 zł. Zostaje Ci 7800 zł. Brzmi OK ale dolicz media opłaty jedzenie transport i zostaje 3-4 tys. na życie. Nie bierz max zdolności - bierz tyle ile realnie obsłużysz z zapasem.
Słuszna uwaga - nie chcę żyć od raty do raty. Potrzebuję mieszkanie za ok. 450 tys. więc kredyt 350-370 tys. (mam 90 tys. wkładu). Rata ok. 2300 zł to komfortowy poziom. Jutro jadę do Expandera porównać oferty.
Po obnizce stop moja zdolnosc kredytowa w ING wzrosla z 510 tys. do 540 tys. Roznica 30 tys. to dodatkowy pokoj w mieszkaniu. Ale rata na 540 tys./25 lat to ok. 3450 zl - nie bede bral max. Kupuje za 480 tys. i mam bufor.