Potrzebuję 30 tys. zł na remont łazienki. Nie mam oszczędności (wszystko poszło na wkład własny na mieszkanie). Porównuję kredyty gotówkowe na 3 lata. Zarabiam 6500 netto, mam kredyt hipoteczny (rata 2400 zł). Gdzie najtaniej? Interesuje mnie RRSO a nie sama rata.
Przy zdolności ok. 6500 - 2400 hip = 4100 zł wolnego, kredyt 30 tys. na 3 lata (rata ok. 950-1000 zł) powinien przejść. Najlepsze RRSO teraz: ING ~9,5%, mBank ~9,8%, Santander ~10,2%. Różnica między 9,5% a 10,2% na 30 tys./3 lata to ok. 300 zł. Sprawdź czy Twój bank (hipoteka) nie da Ci lepszej oferty dla istniejącego klienta.
A rozważałaś kartę kredytową z okresem bezodsetkowym? Niektóre banki dają 60 dni bez odsetek. Jeśli remont rozłożysz na etapy i zapłacisz kartą, to masz 2 miesiące na spłatę bez kosztów. Na całe 30 tys. to pewnie nie zadziała ale na część może.
Karta na 60 dni to ciekawy pomysł na materiały budowlane! Ale wykonawca chce gotówkę. Chyba wezmę kredyt w ING na 30 tys. na 3 lata i spróbuję nadpłacać gdy dostanę premię. Dzięki za porównanie RRSO!
ING i Santander daja teraz najlepsze RRSO na kredyty gotowkowe do 30 tys. Sprawdzcie tez Nest Bank - maja 8,9% RRSO dla stalych klientow co jest rekordowo nisko. Ale czytajcie umowe - niektorzy doliczaja ubezpieczenie ktore podwaja realny koszt.