BTC250,0k zł2,17%
ETH7,62k zł0,54%
XRP5,25 zł0,21%
LTC201 zł5,33%
BCH1,78k zł0,00%
DOT4,81 zł0,00%
Konto oszczędnościowe czy fundusz pieniężny - co w 2026?
4 odpowiedzi · 4 odsłon · Autor: MamaOszczedza
Po obniżce stóp do 3,75% oprocentowanie na koncie oszczędnościowym spadło mi do 2,5% w ING. Mam odłożone 60 tys. zł jako poduszkę bezpieczeństwa. Słyszałam o funduszach pieniężnych (money market) które dają 4-5% i też są płynne. Czy to bezpieczne? Mam dwójkę dzieci i nie mogę ryzykować tych pieniędzy.
Fundusze pieniężne inwestują w bony skarbowe i krótkie obligacje - ryzyko straty jest minimalne. W 2022 gdy stopy rosły szybko, niektóre miały krótkotrwałe ujemne stopy zwrotu, ale to wyjątek. Teraz przy stabilnych stopach dają ok. 4,5-5% brutto (3,6-4,0% netto po Belce). To lepiej niż konto oszczędnościowe. Ale poduszka bezpieczeństwa powinna być maksymalnie płynna - sprawdź czas umorzenia (zwykle T+1 do T+3).
Mam podobną sytuację. Rozwiązanie: 20 tys. na koncie oszczędnościowym (natychmiastowy dostęp), 40 tys. w funduszu pieniężnym NN Lokacyjny Plus (wycena T+1, rentowność ok. 4,8% brutto). Płynność wystarczająca, a zysk prawie dwa razy wyższy niż na koncie. Poduszka musi być bezpieczna - i fundusz pieniężny to jest.
Super pomysł z podziałem! 20 tys. na koncie i 40 tys. w funduszu to brzmi rozsądnie. NN Lokacyjny Plus sprawdzę. Ważne żeby umorzenie było szybkie - mogę zaczekać 1-2 dni ale nie tydzień.
NN Lokacyjny Plus ma umorzenie T+1 (pieniądze na koncie następnego dnia roboczego). Minimalna wpłata 200 zł, bez opłaty za nabycie przez mBank czy Bossę. Opłata za zarządzanie ok. 0,5% rocznie. Alternatywa to PKO Skarbowy - podobne parametry, też T+1.