Mam kredyt hipoteczny w PKO BP z marżą 2,3% (WIBOR 3M + marża = ok. 6,15% po wczorajszej obniżce stóp, bo WIBOR 3M spadł do ok. 3,85%). ING oferuje refinansowanie z marżą 1,7% co daje oprocentowanie ok. 5,55% i oszczędność ok. 350 zł miesięcznie na racie. Czy ktoś przechodził przez refinansowanie w ING? Ile trwa proces?
Refinansowałem z Millennium do ING pół roku temu, jeszcze przy wyższych stopach. Proces trwał ok. 6 tygodni. Koszty: operat szacunkowy 800 zł, prowizja ING 0% (promocja), opłata za wcześniejszą spłatę w Millennium 0% (po 3 latach spłaty). Teraz po obniżce RPP do 3,75% moja rata spadła jeszcze bardziej. Warto!
Przy refinansowaniu sprawdź nie tylko marżę, ale też: ubezpieczenie pomostowe, wymóg cross-sell (ubezpieczenie na życie, konto), minimalną kwotę kredytu. ING ma dobre warunki, ale wymaga konta z wpływem wynagrodzenia i ubezpieczenia nieruchomości u ich partnera. Policz TCO a nie tylko marżę.
Dzięki! TCO to dobra uwaga. Policzyłem i nawet z ubezpieczeniem ING wychodzę na plus ok. 280 zł/mies. Przy 20 latach do końca kredytu to ok. 67 tys. zł oszczędności. A jeśli RPP obniży dalej, różnica marż (0,6%) zostanie i będę oszczędzał jeszcze więcej. Składam wniosek.
Rynek wycenia jeszcze 2-3 obniżki stóp w tym roku, więc WIBOR 3M może spaść do ok. 3,0-3,25%. Twoja rata w ING (marża 1,7%) spadłaby wtedy do ok. 4,7-5,0%. W PKO (marża 2,3%) byłoby to 5,3-5,55%. Różnica 0,6% marży zostaje niezależnie od stóp, więc refinansowanie ma sens długoterminowo.