BTC250,0k zł2,17%
ETH7,62k zł0,54%
XRP5,25 zł0,21%
LTC201 zł5,33%
BCH1,78k zł0,00%
DOT4,83 zł0,42%
Najlepsze fundusze obligacji w 2026 - porównanie
4 odpowiedzi · 6 odsłon · Autor: FunduszManiak
Szukam funduszu obligacji na najbliższe 12 miesięcy. RPP obniżyła właśnie stopy do 3,75% i rynek oczekuje dalszych obniżek w tym roku. To powinno pomóc cenom obligacji. Porównuję: NN Obligacji, PKO Papierów Dłużnych i Pekao Obligacji. Który wybrać? Ważna jest dla mnie niska zmienność.
NN Obligacji ma najlepszy track record w ostatnich 3 i 5 latach – średniorocznie ok. 6-7% przy duration portfela 3-4 lata. Przy dalszych obniżkach stóp (rynek wycenia zejście do ok. 3,0-3,25% do końca roku) fundusze obligacji mogą dać nawet 8-10%. PKO jest bardziej konserwatywny, Pekao pośrodku. Osobiście wybrałbym NN.
A rozważałeś obligacje detaliczne zamiast funduszy? COI (4-letnie indeksowane inflacją) dają CPI + marżę bez ryzyka kursowego. Przy obecnej inflacji to ok. 5-6% rocznie. Gorsze od funduszy w scenariuszu dalszych obniżek stóp, ale zero ryzyka straty kapitału.
Dzięki! Mam już COI za 100 tys. i chcę zdywersyfikować. Chyba pójdę w NN Obligacji – szukam właśnie ekspozycji na dalszy spadek stóp z 3,75%. Minimalny wpis to chyba 500 zł?
Tak, minimalna wpłata w NN to 500 zł, kolejne od 100 zł. Opłata za zarządzanie ok. 1% rocznie. Bez opłaty za nabycie jeśli kupujesz przez platformę Bossa Fund lub mBank. Pamiętaj o podatku Belki przy umorzeniu.