BTC261,5k zł0,97%
ETH7,98k zł0,01%
XRP5,60 zł1,08%
LTC215 zł0,00%
BCH1,79k zł0,00%
DOT5,21 zł0,00%
Mocny zloty zabija mi firme eksportowa
2 odpowiedzi · 2 odsłon · Autor: marek_export
Prowadze mala firme ktora exportuje meble do Niemiec i USA. Rok temu euro bylo 4.55 teraz 4.18. Dolar z 4.30 spadl do 3.95. To oznacza ze na kazdym zamowieniu zarabiam 8-10% mniej niz rok temu przy tych samych cenach w EUR/USD. Zastanawiam sie nad hedgingiem ale nigdy tego nie robilem. Czy sa jakies proste sposoby na zabezpieczenie kursu dla malej firmy? Kontrakty forward w banku?
Mam podobny problem - eksportuje oprogramowanie i fakturuje w EUR. Uzyam forwardow w banku od 2 lat i to ratuje. Forward to umowa z bankiem ze za 3-6 mies wymienisz waluty po ustalonym kursie. Koszt jest minimalny (bank zarabia na spreadzie). Zadzwon do doradcy firmowego w swoim banku i zapytaj o kontrakty forward. Dla malej firmy tez sa dostepne, minimalna kwota to zwykle 5-10 tys EUR. Mozesz tez rozwazyc wystawianie faktur w PLN ale klienci zagraniczni tego nie lubia.
Tez prowadze firme eksportowa. Moja strategia: trzymam konto walutowe w EUR i USD. Jak kurs jest dobry wymieniam na PLN. Jak jest zly czekam i place zobowiazania z biezacych wplywow walutowych. Nie jest to idealny hedging ale daje mi bufor 2-3 miesiace. Forward jest lepszy ale wymaga wiecej zaangazowania. Ewentualnie Walutomat ma opcje alertow - ustawiasz kurs docelowy i wymieniaja automatycznie jak go osiagnie.