BTC254,8k zł0,47%
ETH7,71k zł2,45%
XRP5,17 zł0,19%
LTC201 zł0,09%
BCH1,69k zł1,90%
DOT4,90 zł0,00%
Emerytura Norweska
11 odpowiedzi · 25 378 odsłon · Autor: Sebastian
Witam , czy wybierał ktos moze uzbierana kwote z funduszu emerytalnego norweskiego ?
Witam

Też mam takie samo pytanie i czy jest mozliwośc.?
Wczoraj poswieciłem wiekszosc dnia i nie znalazłęm odpowiedzi
Nie ma takiej opcji, jak wiek emerytalny osiągniesz to dopiero wtedy jest kilka opcji.
Hej, a ile wynosi taka emerytura norweska? Orientuje się ktoś? Dzięki!
Co roku przesyłana jest deklaracja o wysokości zgromadzonych środków i ile ca dostaniesz emerytury. To są podstawowe ogólnie dostępne informacje że strony navu. Wszystko zależy od ilości przepracowanych lat i czy masz 3 filar. Zapytajcie pracodawcy jaką firma zajmuje się waszymi składkami emerytalnymi które de facto są czymś w stylu ppk w wysokości 2%
Na Moja norwegia jest dwu częściowy artykuł, który odpowiada na wszelkie pytania dotyczące emerytury. Na stronie NAV-u możnva sprawdzić ile ma się środków zgromadzonych w danym momencie, a także jest dostępny kalkulator i można szacunkowo obliczyć ile będzie wynosiła emerytura.
Tak.Ja wybierałam
W jaki sposób zrobił to Pan . Może Pan to opisać krok po kroku ?

Jeśli masz filar AFP, to cirka wychodzi 500 kr za rok.
Jeśli Twoja firma płaci za Ciebie fundusz AFP, to spytaj szefa do jakiego banku. Najczęściej jest to NORDEA i tam dowiesz się jak wybrać te składki.
Z NAVU niczego przed osiagnięciem wieku emerytalnego nie dostaniesz. Jeśli będziesz nadal pracował w Norwegii i ukończysz 62 lata to jeśli udowodnisz, że masz staż pracy min. 40 lat ( łącznie z np. Polski, Niemiec itd )to przysługuje Ci tzw. wczesniejsza emerytura ( możesz ją pobierać i dalej pracować na 100 procent ).Ajak skończysz 67 lat to możesz wyjechać z Norwegii i będą Ci ją wysyłać , gdzie tylko zechcesz. Ja pobieram wczesniejszą emeryturę od dwóch lat i nadal pracuję. Za 16 lat pracy (w tym 14 lat składek na AFP) obecnie mam 9 tys. koron.
Ta Pani Ala to wybierała chyba z pod siebie. System norweski tak samo jak polski nie przewiduje takiej opcji. Wybranie składek jest po prostu niemożliwe. Na podstawie tych składek można jedynie pobierać emeryturę. Gdy skończysz 62 lata i masz łączny staż pracy nawet z kilku krajów 40 lat, to możesz wystąpić w Norwegii o wcześniejszą emeryturę ( minimum 5 lat stażu w Norwegii), a jeśli nie masz tego stażu (40) do 66 lat to dostaniesz ją jak skończysz 67 lat.I to na tyle