BTC238,4k zł0,89%
ETH6,80k zł0,19%
XRP4,07 zł1,17%
LTC166 zł0,52%
BCH899 zł1,13%
DOT3,22 zł1,32%
PKO otwarte 58,60 - i mialem racje ze to odciecie a nie krach!
5 odpowiedzi · 34 odsłon · Autor: GienekS
No i jest! Otworzylem rano konto, PKO 58,60 zamiast wczorajszych 61,40. Roznica dokladnie te 2,80 zl dywidendy. Gdybym nie czytal Waszych postow to bym sie wystraszyl ze -4,5% w jeden dzien. A to po prostu odciecie, dywidenda jest moja. Pierwsza dywidenda w zyciu, a dzieki forum przeszlo bez paniki. Dzieki wanda i leszczu!
No i widzisz, dokladnie 2,80. Teraz tylko czekasz na date wyplaty (sprawdz w komunikacie spolki) i dywidenda wplynie na konto maklerskie. Gratulacje pierwszej dywidendy, witaj w gronie inwestorow dywidendowych :)
Brawo Gieniu! Teraz juz rozumiesz mechanizm i nigdy nie wpadniesz w panike na odcieciu. Za rok bedzie kolejna, za dwa kolejna. Procent skladany z reinwestowanych dywidend zrobi swoje przez lata.
A ja zgodnie z planem kupilem PKO wlasnie dzis po 58,60, taniej o dywidende, bez Belki (zwykly rachunek). Roznia z Gienkiem - on ma dywidende ale zaplaci Belke od niej, ja mam taniej akcje bez dywidendy. Wyjdzie podobnie, kazdy wedlug konta.
Piekny przyklad edukacyjny dla calego forum. Nowi czesto panikuja na odcieciu mysląc ze to krach. A to czysta matematyka. Zapiszcie sobie ten watek na przyszly rok.
@doubting_tomasz ciekawe ze obie drogi wychodza podobnie, zaleznie od konta. Dobrze ze sa rozne strategie. Ja na IKE wiec trzymam i reinwestuje. Dzieki wszystkim za cierpliwosc do nowicjusza :)